Havnebaner‎ > ‎

Mommark::


"Smalsporede overføringsvogne i Danmark.
I en artikel "Forskellig sporvidde-", som bragtes i forrige nummer af tidsskriftet (nr. 6/66), skrev jeg, med en lidt for "flot armbevægelse", at overføringsvogne ikke havde været anvendt i Danmark. Generaldirektør P. E. N. Skov gør i et brev mig opmærksom på, at sådanne vogne anvendtes af den smalsporede amtsbane mellem Mommark Færge og Sønderborg, og kontorchef Axel Ravn skriver: "Som barn færdedes jeg meget på banegården i Horsens. De to smalsporede baner der - Tørring/Bryrup - benyttede til overførsel af deres vogne til byens havn transportører med normal sporvidde. Fra en rampe kørtes de smalsporede vogne over på transportøren, boltedes fast på denne, og ved hjælp af en særlig kobling indgik vognene på denne måde i en normalsporet transport."

Begge d'herrer har ret, det er allerede konstateret. Jeg har nu allieret mig med en af foreningens "jernbanehistorikere", og jeg skal kende ham meget dårligt, om vi ikke allerede i næste nummer af tidsskriftet - i tekst og billeder - kan få disse arrangementer nærmere beskrevet.

Erik B. Johnsen."43)

Mommark Færgehavn. Årstal: Ukendt. Fotograf: Ukendt. Billedet kan ses i højere opløsning her.

Postkort. Årstal: Formentlig 1995 eller lidt tidligere. "Nr. 1104/95 - A. Niemanns Forlag, Brorsbøl Foto, 6100 Haderslev, Telf. 74524738". Billedet kan ses i højere opløsning her. Arkiv: Thomas Boberg Nielsen.